Tuesday, May 20, 2008

Teacher

Την Κυριακή έκανα το πρώτο μάθημα ελληνικών στα λατρεμένα ελληνοαμερικανόπουλα του Sunday Greek School. Όσο και αν επέμενα τα χρυσά μου να με φωνάζουν δεσποινίς γατούλα, εκείνα με έλεγαν κύριε Γιάννη. Τέλος πάντων, δεν έδωσα σημασία. Ένα άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι δεν είναι όλα τα παιδάκια της ίδιας ηλικίας, άλλα είναι με την πιπίλα στο στόμα, άλλα γύρω στα 10-12 και ένα παιδάκι πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 αν κρίνω από το μουστάκι του.
Κάναμε το τέταρτο μάθημα από το βιβλίο (ναι όντως όλο το χειμώνα είχανε καλύψει τα τρία πρώτα μαθήματα που είναι δυο σελίδες το καθένα, οπότε προχωρούμε με απίστευτα γοργούς ρυθμούς). Ζήτησα από ένα παιδάκι να διαβάσει. Το παιδάκι το λένε Στηβ αλλά και Σταύρο (δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως γίνεται η μετάφραση αφού το Στηβ θα έπρεπε να τον λένε Στέφανο, φαίνεται το πάνε ηχητικά γιατί και μια άλλη κοπελίτσα τη λένε Μέλανι-Μελπομένη, εξίσου άσχετο). Ο μικρός Στηβ-Σταύρος έκανε περίπου μισή ώρα την πρόταση βγάζοντας κραυγές αααα... ππππππ.... οοοοο... κλπ. Αφού διαπίστωσα ότι δε θα τελιώναμε ποτέ έτσι, πήρα πρωτοβουλία και τον διέκοψα, λέγοντας ότι θα συνέχιζα εγώ την ανάγνωση. Το διάβασα το κείμενο όσο πιο αργά μπορούσα και μετά είπα, ποιο παιδάκι θα μας πει τι λέει το κείμενο αυτό, και ξαφνικά είδα στα μάτια τους το απόλυτο κενό. Βέβαια φταίει και το κείμενο με την ηλίθια την Καιτούλα που μιλάει στον παπά και τον ρωτάει που είναι τα λουλούδια, τι ρωτάς μωρή τον ιερέα, ανθοπώλης είναι? Αυτή δε η Καιτούλα στα πρώτα τέσσερα μαθήματα όλο πάει και ρωτάει επαγγελματίες ανθρώπους άσχετα πράγματα, στο πρώτο μάθημα πάει στο φούρναρη και τον ρωτάει που είναι η μάνα της (φαίνεται έχει πάρει πρέφα ότι παίζει φάση μάνας με φούρναρη) και ο φούρναρης της λέει ότι η μάνα της είναι στο πάρκο (εκεί πάρθηκαν φαίνεται). Στο δεύτερο μάθημα η Καιτούλα πάει στον αστυνομικό και τον ρωτάει τι ώρα είναι. Στο τρίτο μάθημα η λυσάρα πάει στο βοσκό να του την πέσει και στο μάθημα που κάναμε εμείς, όπως προείπα, πάει στον ιερέα. Δηλαδή πως δεν έχει μαζευτεί ακόμα το χωριό να τη δέσει τη Καιτούλα και να τη μπουντρουμιάσει, να ησυχάσουνε, απορώ! Το κακό όμως είναι ότι η συνομιλία Καιτούλας ιερέα θα μας απασχολεί για πολύ καιρό, γιατί σύμφωνα με τις σημειώσεις του προηγούμενου δάσκαλου (που ήταν φοιτητής μηχανολόγος και αποφοίτησε και έριξε μαύρη πέτρα πίσω του και στο Greek School και στη Καιτούλα) το κάθε κεφάλαιο το κάνουμε για 2 μήνες. Δηλαδή το διαβάζουμε ξανά και ξανά, και μετά πιάνουμε μια μια τις λέξεις και μετά κάνουμε άλλες ασκήσεις από το βοηθητικό φυλλάδιο. Στις σημειώσεις ο μηχανολόγος λέει στο τέλος κάθε μαθήματος λέμε ένα τραγούδι για να κάνουμε κέφι, και προτείνει το "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ" και το "φεγγαράκι μου λαμπρό". Εμένα τα παιδάκια δε μου φαίνονται να μπορούν να πουν τους στίχους και να τους θυμούνται κιόλας. Πάντως εγώ λέω να το αλλάξω το ρεπερτόριο και να τους μάθω κανένα της άλλης της Καιτούλας, της Γαρμπή. Αλλά δε θα ήθελα να μπουκάρει ο παπάς ή ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας και να με βρει πάνω στο τραπέζι να χορεύω "πέστο με ένα φιλί" και από κάτω τα παιδάκια να χτυπάνε παλαμάκια και να μου πετάνε γαρύφαλα.

19 comments:

Tanila said...
This comment has been removed by the author.
Tanila said...

Εεεεεε
Κυρ Γιάννη;

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αχ τι τραβάς κι εσύ κύριε Γιάννη!!!

oni said...

Sykia mou kalh dynamh. Egw me to diko mou stoko pou tou kanw ma8hmatika k den ta pairnei den ta bgazw pera. Krossia ta neyra mou! K na peis, den einai kan glwssa, einai ari8moi! Tou pousth, pantou idioi einai!

O Sthb exei sxesh me ton Kaketsh?

Ma kala poso slow einai ta Ellhnoamerikanakia? :P

P.S. Poly sourtoukw h Kaitoula!

BLUEPRINTS said...

η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά σε νέες περιπέτειες... τι τραβάς για το καλό της κοινότητας, όλο θυσίες είσαι

George Tsitiridis said...

Αν θέλεις έχω τα τεύχη του Κράξιμο Πόθος Αμφι και look
μήπως μέσα απο αυτά θα μαθαίναν καλύτερα?
Γιάννη σε λένε?? Αίσχος...

Dr_MAD said...

Η Γαρμπή ζει? Πάντως αν ζει προτίμησε το "Κι αν ξυπόλητη χορεύω με σημαία μου μια φούστα"

Μπαρμπα Γιάννη, να σε ενημερώσω ότι υπάρχουν και πιο κλασικές μέθοδοι διδασκαλίας. Εγώ στο Sunday School έτρωγα πάντα το ξύλο της αρκούδας (όχι άδικα βέβαια -την εκκλησία μου μεσα)

hnioxos said...

Απαπαπα δεν είναι ζωή αυτή να μαθαίνεις στα μούλικα Ελληνικά. Και όχι τίποτα άλλο, δεν έχουν και πολλή διάθεση από ό,τι βλέπω. Μια καλή ιδέα θα ήταν αν η Καιτούλα έκανε πίπες. Νομίζω ότι αυτή η εξέλιξη θα τους προκαλούσε το ενδιαφέρον στην ηλικία που είναι. Βέβαια αυτό έχει το ρίσκο ότι αν το μάθει ο παπάς μπορεί να πάρει τη θέση της Καιτούλας οπότε πάλι δε θα γίνει τίποτα γιατί η Καιτούλα αντί για ωραία γκόμενα με μεγάλα βυζιά θα τους βγει μαύρη κάργια με ράσο που θα θέλει να τα βιάσει οπότε μάλλον θα επέμβει ο εισαγγελέας.

Το δεκαεξάχρονο καλό είναι;

g for george said...

Αγαπημένη μου συκιά, ίσως να μην το καταλαβαίνεις ακόμα αλλά ανοίγεις ένα νέο κεφάλαιο στην διαπαιδαγώγηση των ελληνοαμερικανακίων.

Θα σε θυμούνται για χρόνια!

So_Far said...

Πολυαγαπημένη μου φιλότιμη συκιά,
επειδή το βιβλίο είναι για τα μπάζα ή θα αναλάβεις να το παραφράσεις και να εξηγήσεις στα ελληνοαμερικανάκια τί ακριβώς παίζει με την Καιτούλα και τις απορίες της
ή
θα το πετάξεις και θα αποφάσίσεις να τους μάθεις ελληνικά μέσα από τη σύγχρονη ελληνική δισκογραφία.
π.χ. θέλεις να μάθουν τα παιδιά τα μέλη του σώματος και τα άκλιτα μέρη του λόγου;
βάλε Χατζηγιάννη 'χέρια ψηλά' - απέφυγε το 'ολα τα πιάνω' γιατί μας παραπέμπει σε άλλα και το θέμα δεν είναι μην το πάρει πρέφα ο παπάς, το θέμα είναι μην σου ζητήσει τίποτε άλλο ο παπάς ( και μετά τον πρόεδρο δε λέει... )
θέλεις να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ύπαιθρο; βάλε Έφη Θώδη..
για τα ελληνικά νησιά, προτείνω Κονιτοπουλαίους και Πάριο...
στην τελική όλους αυτούς θα τους πετύχουν και στις ΗΠΑ που έρχονται και κάνουν αρπαχτές ενώ την Καιτούλα και το συγγραφέα υπάρχει περίπτωση να τους συναντήσουν;
Επαναστατώντας στην εκπαιδευτική διαδικασία πρότεινε μέθοδο υπνοθεραπείας για να εντυπωθούν στη μνήμη τους οι λέξεις.. το σίγουρο είναι ότι θα βγουν ξενύχτηδες ..
την ελληνική κουλτούρα λοιπόν μέσω της ελληνικής γλώσσας θα την έχουν ψιλοκαταλάβει.. και εσύ θα είσαι η πιο πετυχημένη δασκάλα ever ...

revqueer said...

You can teach me whenever you want!

david santos said...

Very beatiful Eurovision song, good lack Greece. i love bouzouki

ethanandthecity said...

με τον γιουροβιζιονολόγο από πάνω έγινες και ιντερνάσιοναλ. Συκαλακουλίνι εγώ προτείνω κατά τα πρότυπα των μούλικων από την ομογένεια να αλλάξεις το όνομα σου από Γιάννης σε Ντέμπορα που κάνει πιο σικάτο. Επίσης αντί για τα χαζά βιβλιαράκια μήπως να έφερνες τα ζαβά σε επαφή με τον πλούτο της συγχρονης ελληνικής μουσικής? Για παράδειγμα το Θέλεις τραλαλά της Στέλλα Μπεζ διέπεται από μια αλέγκρα παιδικότητα στους στίχοι. Επίσης δοκίμασε και το Στη Γιουροβίζιον θα πάω της Θώδη που στα ρεφραίν έχει και πέρασμα στα εγγλέζικα οπότε θα τους έρθει πιο εύκολο

Είδωλο said...

H Λολα και το μηλο τι απεγιναν?

sikia said...

Tanila, Παυλούκο, σε μένα μιλάτε? My name is kitten, sex kitten!

onouli μου, είδες τι τραβάμε εμείς οι εκπαιδευτικοί (λέμε τώρα)!

blueprintsouli, εσύ να τα δεις αυτά που με συκοφαντείς!

pisoglendi μου, δε σου αρέσει το όνομα Γιάννης? Απεχθάνεσαι τη μισή Ελλάδα?

madouli, ξύλο? Α πα πα, τι σου έκαναν οι βλαμένοι!

ηνίοχε μου, το 16 χρονο είναι πολύ μικρό, εγώ κοιτάω άντρες μόνο άνω των 21!

george μου το ελπίζω!

so_far μου, πολύ σωστά τα λες! Λολ!!!

revqueerouli μου γλυκέ, I will teach you things you have never been taught before! :-)

david santos, thank you for your kind words and your support! Επίσης να τονίσω ότι εύχεσαι καλή έλλειψη, όχι καλή τύχη, καθότι η τύχη γράφεται luck!

ethanouli μου γλυκέ, το Ντέμπορα καλό είναι, αλλά στην πιάτσα με γνωρίζουν ως Τζούλια και δε θα ήθελα να επέλθει σύγχυση. Όσο για τα τραγούδια σου, είναι σοφές οι συμβουλές σου, καυτέ σέξυ μπλόγκερ!

x-oyranouli μου, μακάρι να κάναμε το βιβλίο του ελληνικού νηπιαγωγείου ή πρώτης δημοτικού! Δυστυχώς το βιβλίο που κάνουμε είναι για παιδιά στα οποία τα Ελληνικά είναι Second Language. Είναι μια έκδοση που έχει την υποστήριξη της ΑΧΕΠΑ και είναι για ελληνοαμερικάνους μικρούς μαθητές!

alienlover said...

συγγνώμη κιόλας, αλλά τα ζώα οι γονείς δεν μιλάνε στα παιδιά τους ελληνικά; ti vlahadera, ντίαρ Γκοντ!

Αχ Συκιά μου, Π Ο Υ έχεις μπλέξει!! Σήκω φύγε γρήγορα, θα γεννήσεις τον ιπποπόταμο μέχρι να μάθουν να γράφουν το όνομά τους στα ελληνικά.

(έλιωσα στο γέλιο με το μπουντρούμιασμα της Καιτούλας)

Anonymous said...

Kαλή συνέχεια στην διδασκαλία σας..!!

YO!Reeka's said...

έχω πάει σε greek school στο australia (να δω, όχι ως μαθητής) και έχω ρίξει πολύ γέλιο με τα πιτσιρίκια! μπράβο που είσαι καθηγητής-ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσεις τραγούδια από τη γιουροβίζιον ή τα άπαντα του καζαντζίδη, που σίγουρα τα ξέρουν.
επίσης δοκίμασε να τους μεταφράσεις Μαντάνα και Μπρίτνι
(its britney bitch- είναι η μπρίτνει, σκύλα)

comingThrough said...

aaaaaaaaaaax, oraio tragoudi... pao na to akouso :D