Wednesday, September 08, 2010

Cultural Sensitivity



Εδώ στην Αμερική στον εργασικακό χώρο δίνουν μεγάλη έμφαση στο cultural sensitivity δηλαδή να δείχνεις σεβασμό και ευαισθησία απέναντι στην κουλτούρα του άλλου, όπου κουλτούρα δεν είναι μόνο η θρησκεία αλλά και οι παραδόσεις, τα έθιμα, οι παραδόσεις κλπ
Έτσι για παράδειγμα όταν ο άλλος είναι από μια χώρα όπου πρέπει να σκύβεις το κεφάλι στο χαιρετισμό, καλό θα ήταν να τον χαιρετίζεις έτσι (ώστε να δείξεις το σεβασμό σου απέναντι στην κουλτούρα του).
Στο γραφείο κάθε καινούργιος εργαζόμενος περνάει υποχρεωτικό cultural sensitivity training το οποίο κρατάει 3 ώρες (ένα από τα παραδείγματα που σου δείχνουν είναι και μια τρανσέξουαλ και ότι είναι λάθος να ρωτάμε αν πόνεσε όταν το έκοψε).
Σήμερα λοιπόν στη δουλειά έγινε παθιασμένη συζήτηση για το θέμα αυτό με αφορμή έναν καινούργιο υπάλληλο που έχει έρθει από το Πακιστάν. Ο υπάλληλος αυτός τη Δευτέρα έφερε στη δουλειά την αδελφή του (ή πέρασε η αδελφή του το μεσημέρι να τον πάρει για φαγητό, I am not sure). Όταν μπήκε στο γραφείο του ο υποδιευθυντής, ο υπάλληλος είπε από εδώ η αδελφή μου. Και ο υποδιευθυντής άπλωσε το χέρι του για χειραψία, η κοπέλα δεν έδωσε το δικό της, ο υποδιευθυντής συνέχισε να το έχει απλωμένο για αρκετή ώρα, η κοπέλα δεν τον κοίταζε στα μάτια και αυτός τα πήρε και βγήκε από το γραφείο του. Το ίδιο απόγευμα ο υπάλληλος πήγε στο γραφείο του και του έκανε παράπονο γιατί η αδελφή του δεν είναι σωστό να την ακουμπούν ξένοι άντρες, και με το να κάθεται τόσο ώρα απέναντι της δε σεβάστηκε ότι εκείνη δεν είναι σωστό να κοιτάζει άντρες στα μάτια.
Ο υποδιευθυντής ήταν έξαλλος και προέβαλε το επιχείρημα ότι όταν πας σε μια ξένη χώρα πρέπει να σέβεσαι και τα ήθη και τα έθιμα της χώρας αυτής, και αν η χειραψία που είναι καθιερωμένος τρόπος χαιρετισμού στην Αμερική σε προσβάλει, δε πας Αμερική. Η συζήτηση έφτασε στα άκρα με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι δε μπορεί η Αμερική να σβήνει τα δικά της κοινωνικά μοντέλα για να είναι σεβαστή προς όλες τις παραδόσεις, η τρελοκοτσιδού έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να σεβαστούμε κάθε κουλτούρα, ένας άλλος έλεγε ότι αν στην κουλτούρα του άλλου πλακώνονται στο ξύλο, αν θα πρέπει να το ενστερνιστούμε και εμείς κλπ. Εγώ δε πήρα θέση, τους άκουγα με αφοσίωση. Για το συγκεκριμένο θέμα έχω να πω μόνο δύο πράγματα-και εγώ όταν πρωτοήρθα Αμερική, είχα σκοπό να μη με αγγίξει και μαγαρίσει άντρας (αλλά κάπου πήγε στραβά το σχέδιο) και δεύτερον ο Πακιστανός υπάλληλος είναι αρκετά χοτ (σοκολατί το χρώμα που μ’αρέσει είσαι εσύ) και έχει και ένα χαλάκι στο γραφείο για τις προσευχές του σε συγκεκριμένες ώρες (το οποίο είναι σα μικρογραφία των χαλιών της Μιραράκη με το μπορδοκοκκινοκεραμιδί). Μα τι κακό βρε παιδί μου με αυτό το μπλογκ, ξεκινάω να κάνω σοβαρή πολιτικοκοινωνική ανάλυση και καταλήγω στο σεξ….

Υ.Γ. Εγώ βέβαια ανέκαθεν ήμουνα του cultural sensitivity. Όταν συζούσα με τον ποταπό Πρόβατο στη Δραπετσώνα, είχαμε ένα γείτονα, τον Djedid από το Djibouti Ως γνωστόν τοις πάσι, ο συνήθης χαιρετισμός στo Djibouti είναι να πέφτεις στα γόνατα και να φιλάς το πέος του άλλου (ο Πρόβατος γύρισε από τη δουλειά μια μέρα και με είδε στα γόνατα μπροστά από το γείτονα στην είσοδο της πολυκατοικίας, και πήγε το νου του στο πονηρό-αλλά ποιος έχασε το cultural sensitivity για να το βρει ο Πρόβατος?)

19 comments:

gay super hero said...

Συμφωνώ. Αφού ήταν από το Τζιμπουτί ο άνθρωπος δεν ήταν σωστό να τον προσβάλλεις!

Χάρη στο ποστ σου, ξεκίνησε καλά η μέρα μου :-)

Jimmy Rose said...
This comment has been removed by the author.
Jimmy Rose said...

Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά συμφωνώ με τον υποδιευθυντή σας (δεν τον ξέρω τον άνθρωπο, είναι καλός;). Αν σου αρέσει ο χαιρετισμός στο Τζιμπουτί, να μετακομίσεις εκεί...
When in Rome, do as the Romans

Ιφιμέδεια said...

Αχαχαχα!! Υπερευαίσθητος ο Πακιστανός θα έλεγα, δεν έπαθε τίποτα η κορασίδα, το χέρι του της άπλωσε όχι το πέος όπως εν Τσιμπουκί.
Κακεντρεχώς σκέπτομαι ότι είναι και αχάριστος καθώς εν Πακιστάν δεν θα μπορούσε να εκφράζει τέτοιας ευαισθησίας. Anyway.

Αυτό με το Τζιμπουτί/Τσιμπουκί με έβαλε σε πολλές σκέψεις: τι γίνεται στο αεροδρόμιο του Τσιμπουκί όταν φθάνουν ή φεύγουν επιβάτες; Παρτούζα;

Voutyro said...

Δηλαδή το πρόβλημα της αδερφής (sic) ήταν να μην κοιτάξει τον άντρα στα μάτια; Σε οποιοδήποτε άλλο ανατομικό σημείο επιτρέπεται;

mahler76 said...

κατά που πέφτει το Τσιμπουκί? εεεε Τσιμπουτί ήθελα να πώ.

dimitris.jp said...

καλα τα ειπε ο υποδ.
να γυρισουν απο κει που ηρθαν αμα δεν τους αρεσει.
χερι ειναι οχι σαπια καλτσα!

Anonymous said...

ο σεβασμός των κουλτουρώνε
είναι η πεμπτουσία της
sexανθρώπισης..το γνωρίζω καλά λόγο
γειτονίας και στενής φιλίας με
ημεδαπό Escimoo και,ξέρεις
νομίζω το εθιμοτυπικό τους..
ο έρως,ίσως να είναι και η
βαθύτερη πολιτική στάση
(έπειτα από το φαγητό)
"..άλλωστε την ηδονή τη γεύεσαι
δε την αποστηθίζεις σα τα τσιτάτα
του Μάρξ."
(τσιτάτο του Ηλία Π. .)~

υστέρο/γκρρράφ:στο cultural τέτοιο
τσα`Μερικής,προσαρμόζετεμ κατά
περίσταση και το BombGiving?

g for george said...

Καλή η κουλτούρα αλλά αν η χώρα που βρισκόμαστε δεν μας κάνει, ας γυρίσουμε πίσω στην δική μας.

Η αναισθησία του Πρόβατου πάντως, στο δικό σου πολιτισμικό άνοιγμα, με προβληματίζει. Δεν νομίζω ότι αυτή η σχέση είχε μέλλον εξ αρχής.

Littlewind said...

Στην υγειά του cultural sensitivity! Όσο για το χαιρετισμό αλά Τζιμπουτί, πολύ θέλω να δω τι γίνεται στο αεροδρόμιο! Αλήθεια οι γυναίκες μεταξύ τους τι κάνουν; Το αντίστοιχο;

Sotiris said...

Akoma ena funny yet thought-provoking post!

Egw nomizw pws uperevale o Pakistanos. I Ameriki apoteleitai apo xilies duo fules kai ara einai adunato na eisai panta enimeromenos gia ta cultural traditions tis kathe mias.

Tha mporouse o Pakistanos aplws na eksigisei eugenika ston Caucasian giati den mporese i aderfi tou na ton xairetisei kai tha itan ola no harm done.

Alla na zita kai ta resta, gnwrizontas pws kathe average Amerikanos einai polu pithanon na agnoa tis paradoseis tou Pakistan, einai ek ton wn ouk aneu. Itan ksekatharo pws i pareksigisi itan logo cultural ignorance and not racism.

Nick said...

IMO, both sides exaggerated their POV. Plus 300 million Americans do not have the same "customs & ethics"
Thus I agree with Sotiris.

Hfaistiwnas said...

χαχαχα! Πολύ γέλιο πρωινιάτικα! Έίναι και Παρασκευή!
Αλήθεια υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Αμερική; Πρώτη φορά το ακούω! Μπράβο πάντως.. δεν ξέρω αν έκανε καλά που τα έβαλε με τον διευθυντή!!! χεχε!

Ώστε έτσι στο Τσιμπουτί ε; Κοίτα να δεις που για ορεκτικό θα έχουν τις πρώτες σελίδες του Κάμα σούτρα..

sikia said...

gay super hero μου, σωστά, δεν θα ήθελα να τον προσβάλω!

Jimmy Rose μου, δε με στεναχωρείς, εγώ δε συμφώνησα ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλο. Λες όμως να μετακομίσω στο Τζιμπουτί, που έχει και τα τυχερά του?

Ιφιμέδεια μου, αυτό που λες στο αεροδρόμιο, όντως μια παρτούζα θα γίνεται σίγουρα! λολ

jaiel μου, μάλλον στο πάτωμα από σεμνότητα, ή έστω να τσεκάρει άλλα μπάντι παρτς...

mahlerouko στην Αφρική είναι, και είναι χοτ!

δημήτρη μου, σάπια κάλτσα!?! χαχαχαχα, ωραία παρομοίωση!

patosmepatise μου, για μια ακόμα φορά με εντυπωσιάζεις με την ευφυία σου!

george μου θα συμφωνήσω! Και για την κουλτούρα, και για τη σχέση με τον ποταπό!

Littlewind μου, έχεις δίκιο. Θα το ψάξω για χαιρετισμό μεταξύ γυναικών...

Sotiris μου, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!

Nick μου, και με σένα που συμφωνείς με τον Σωτήρη! :-)

Ηφαιστιωνάκο μου, ναι τέτοια υπάρχουν στην Αμερική. Όσο για το Τζιμπουτί λέω να πάω να δώ από κοντά!

oni said...

Κατέχω σίγουρα τις Ιαπωνικές ημι-υποκλίσεις. Από ντροπή και μόνο κοιτάω πάντα κάτω. Το 'χω.

Anonymous said...

Νομίζω οτι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο αν ο διευθυντής ήταν απ'το Τζιμπουτί.Όπου σ'αυτην την περίπτωση θα ήταν η αδερφή του Πακιστανού που θα έπρεπε να σεβαστεί τις Τζιμπου-παραδόσεις!
Εκεί να δεις drama...

Littlewind said...

Anonymous, να είσαι καλά ξεκαρδίστηκα! :D :D :D

Provato said...

γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ γκρ

Captain JPMorganStanleyCubrik said...

Πάντως πέρα από το πρωτόκολλο (ή πρώτο κώλο)στο Τζιμπουτί, το θέμα cultural sensitivity έχει πολύ πλάκα!
Δεν είναι ότι είμαι Ελληνάρας και ότι θεωρώ ότι το cultural sensitivity είναι για τις αδερφές, ούτε ότι δεν χρειάζεται, αλλά στο αγγλοσαξωνικό corporate world είναι, αν μη τι άλλο, υποκριτικό.
Επειδή χαιρετάμε τον Ρατζίβ με τη χειραψία του χωριού του δεν σημαίνει ότι είμαστε οκ να μη του δώσουμε προαγωγή 3 φορές στη σειρά.
Επίσης, κρατάμε το σαπάκι τον ινδό στην ομάδα, που μιλάει αγγλικά και κλαίει ο θεός και είναι κακομαθημένος του κερατά (αλλά είναι μαύρος, φτωχός, μετανάστης, αλλοθρησκος και (ίσως) αδερφή), αλλά οι υπόλοιποι 35 είμαστε wasps (White anglo-saxon protestants).
Το ανάποδο θα έπρεπε να συμβαίνει: Χριστοπαναγία στον Ρατζίβ όταν μας σπάει τα αρχίδια με το ραμαζάνι του, αλλά μπόνους και αυξήσεις ίσες με των άλλων! Αυτό θα πει cultural sensitivity και equal opportunity employer.
Εμένα βέβαια δεν μου πέφτει λόγος γιατί εδώ στο Ελλαδιστάν αν είσαι Δυτικοευρωπαίος θα σου πάρω πίπες και θα πέσω ανάσκελα, αλλά αν είσαι από αλλού θα σου πατήσω την καρωτίδα μέχρι να στάξει μέλι!