Sunday, October 03, 2010

Pie

Όπως θα γνωρίζετε, έχω μεγάλο πάθος με τη μαγειρική. Στο λύκειο οι συμμαθητές μου με φωνάζανε Σαλέα, και δεν ήξερα τι εννοούσαν, αλλά εκ των υστέρων κατάλαβα ότι εννοούσαν ότι όπως ο Σαλέας έχει πάθος με το κλαρίνο, εγώ έχω πάθος με τη μαγειρική (και με τη λογοτεχνία και γενικότερα τις τέχνες και τα γράμματα, αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος).

Σας υποσχέθηκα πριν καιρό μια συνταγή για Ιρλανδική κρεατόπιτα, την οποία και επιτέλους σας την παραθέτω. Τώρα που τα κατέχω τα της Ιρλανδικής κουζίνας, λόγω της σχέσης μου με τον Ιρλανδό, πρέπει να σας πω ότι η κουζίνα τους σε γενικές γραμμές είναι βαριά και ανθυγιεινή. Επίσης είναι το είδος φαγητών που θες να φας αν έξω βρέχει, έχεις μια ψιλοκατάθλιψη και περιφέρεσαι στο σπίτι με τις πιτζάμες τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Με το φαγητό πίνουν τις μπύρες τους (ίσως λόγω της γενικότερης κατάθλιψης). Η συνταγή που σας παρουσιάζω έχει τη σφραγίδα αποδοχής του Ιρλανδού ο οποίος μου είπε ότι είναι σαν αυτή που έτρωγε μικρός (βέβαια αυτό δε ξέρω τι βαρύτητα φέρει, καθώς επίσης μου έχει πει ότι μικρός έτρωγε ροκανίδια και χώμα). Αν την κάνετε, μπορείτε να πείτε στους καλεσμένους ότι είναι Ιρλανδική πίτα (το πρόβλημα με τη κρεατόπιτα είναι ότι στα ελληνικά ο τίτλος για κάποιον λόγο παραπέμπει σε κάτι πονηρό, και έτσι μου έχει τύχει να πω σε Έλληνα, θα φτιάξω κρεατόπιτα το βράδυ, θες να έρθεις? Και ο άλλος σου τσιμπάει το ποπουλίνο και σου λέει, “το έπιασα το υπονοούμενο, θες να σου έρθω ξυρισμένος?”)



Για τη γέμιση:
Μισό κιλό βοδινός κιμάς
1 μεγάλο κρεμύδι, ψιλοκομένο
1 φλιτζάνι ζωμός βοδινού
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
αλάτι πιπέρι
½ φλιτζάνι βούτυρο
4 κρεμύδια κομένα σε λεπτές φέτες
4 πατάτες κομένες σε μικρά κομάτια

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι. Σωτάρουμε το κρεμύδι και τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα ώσπου να τρυπιούνται με το πηρούνι και τα στραγγίζουμε. Σε άλλη κατσαρόλα (ναι έχει πολλά σκεύη η συνταγή) ζεσταίνουμε το ζωμό με το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά ώσπου να δέσει. Προσθέτουμε τον κιμά με το κρεμύδι, τις πατάτες και τα καρότα.

Για τη ζύμη:
2 φλιτζάνια αλεύρι
λίγο αλάτι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε κηρόχαρτο με τον πλάστη.

Λίγο περισότερο από τη μισή ζύμη χρησιμοποιείται για το κάτω μέρος της πίτας μας, καθώς την απλώνουμε στο ταψί μας (βασικά βάση για τάρτα).

Προσθέτουμε τη γέμιση με το κρέας. Σκεπάζουμε το ταψί με την υπόλοιπη ζύμη και αν θέλουμε την αλείφουμε με αυγό. Με ένα πηρούνι κάνουμε λίγες επιφανειακές τρύπες στη ζύμη. Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου στους 180 βαθμούς ώσπου να ροδοκοκινίσει.

Για το σερβίρισμα:
Φοράμε κάτι απλό και απέριτο, κατά προτίμηση see-through. Αφού έχουμε βγάλει τη κρεατόπιτα από το φούρνο και την έχουμε αφήσει να κρυώσει για δέκα λεπτά, πιάνουμε το σκεύος με γάντια μη καούμε και την περιφέρουμε καθώς κουνιόμαστε προκλητικά. Καλό θα ήταν να είναι μπροστά και κάποιος άλλος για να μη δίνουμε παράσταση μόνοι μας, αλλά και μόνοι μας να είμαστε, δε μας χαλάει. Αφού έχουμε κάνει πέντε περιστροφές με το νεγκλιζέ και το ταψί στα χέρια, το ακουμπάμε στο τραπέζι και παίρνουμε ένα μαχαίρι και κόβουμε ένα κομάτι. Καθώς κόβουμε, βογγάμε με ηδονή, και όταν βάζουμε το κομάτι σε ένα πιάτο, βγάζουμε επιφωνήματα θαυμασμού.

Καλή επιτυχία!

18 comments:

postbabylon said...

lovely! το ελαιόλαδο ηταν το γκρίκ τατς, αι σαππόουζ;

bear said...

Σλουρπ.
Και για επιδόρπιο να πεις στον Ιρλανδό σου να σου μάθει να φτιάχνεις το
deth by chocolate
Ιρλανδέζικο γλυκό. Βλέπεις μέχρι και Ιρλανδία έχει φτάσει η χάρη μου.

g for george said...

Εμένα το "Ιρλανδική πίτα" μου έκανε πρόστυχο. ειδικά αν πειράξεις λίγο την δεύτερη λέξη.

Θεέ μου, τι λέω;

Fevis said...

Μμμμμ... Και νοικοκυρά συν τοις άλλοις... Α ρε Πρόβατε τι έχασες μέσα από τα χέρια σου...:-))

mahler76 said...

μετά πρέπει να ακολουθήσει παρτούζα για να καούν οι 8.000 θερμίδες τις πίτας???

Σαλέα αγάπη μου σε λέγανε για τις ικανότητές σου στο κλαρίνο.

Αιώνια ερωμένη said...

Πάω να αγοράσω το see through γιατί όλα τα άλλα υλικά τα έχω... χιχι

afroO said...

bear,το γνωστό death by chocolate που έχουν στα tgi???αυτό είναι ιρλανδέζικο???πωωωωω τι μαθαίνω με σας γαμώτο!!! συκίτσα,αγαπώ τη συνταγή,και αν βγαίνει οπτικά όπως στη φωτο ΜΙΑΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!
ααα!!καλέ!!!ροκανίδια με χώμα έτρωγε ο δικός σου???Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ!!!φαγάκι κανονικό ΝΟ???τσκ τσκ..

Stilvi said...

δεν είμαι σίγουρη κατά πόσον θα πιάσει το see-through αν πέσει με τα μούτρα στην κρεατόπιτα!σε τοιαύτη περιπτώσει τι κάνουμε?

aerostatik said...

και η μάνα μου μαγειρεύει κρεατόπιττα, αλλά με την κεφαλονίτικη συνταγή, ρύζι αντι για πατάτες, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και το φύλλο το ανοίγει με τον πλάστη...

Tanila said...

Είσαι πρόστυχος και έωλος και καλά σου έκανε ο πρόβατος και σε χώρισε, βρωμιάρη.

Άκου εκεί κρεατόπιττα.

jaiel said...

Και πάνω που είπα ότι θα μάθω να ανοίγω φύλλο για πίτα, τσουπ, να τη η συνταγή! Θα μάθω τον τρόπο σερβιρίσματος απέξω και θα τον κάνω στο μωρό να δούμε άμα θα πιάσει το κόλπο...

Anonymous said...

Εγώ κάνω μία παραλλαγή της συνταγής αντί για νεγκλιζέ φοράω κορδελάκια στα επιμαχα σημεία. Αλλά και η δική σου νόστιμη φαίνεται!

Konstantinos Kantakouzinos said...

Αντιλαμβάνομαι διά ποίον λόγον προτείνετε "δες-διαμέσου" (αγγλιστί see-through"): εις περίπτωσιν αποτυχίας της συνταγής, ο σεφ ξαπλώνει και προτείνει: "μπούτι ή στήθος;"
Εννοείται ότι η πρότασις του σεφ δεν είναι δεσμευτική και ο καλεσμένος έχει δικαιώμα να επιλέξει κάτι άλλο.

ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ said...

ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΔΕ ΦΟΡΑΣ ΝΕΓΚΛΙΖΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΤΑ;

patosmepatise said...

`Οοου ςςίτ - ςςίτ - ςςίτ !
σου γράφω απτό λαπτόπ μου,γιατί
βρίσκομε κλινήρης σε γνωστό
μεγάλο σοκονομονείο,με ένα γερό διάστρεμα μεταταρσίου & χαντακομένο ίματζ..
ακολούθησα κατά γράμμα τις
συμβουλές σου,όμως πάνω
στις πέντε γυροβολιές,
(που τις ήθελα & ζεμπεκιά στύλ-τρομάρα μου),
πάτησα το ζωνάρι του σιθρού και βρέθηκα με όλη μου τη μεγαλοπρέπεια στο χαρούμενο μωσαϊκό.τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
βέβαια κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και ψησίματος,είχα πλακώσει κάτι ενεργά τσίπουρα,
τα οποία με είχαν φέρει
στο τσακίρ ντέφι.τουλάχιστον
όμως πρόλαβα να δοκιμάσω τη
συνταγή έστω κι απτό πάτωμα του πόνου και, ήταν υπέροχη!
ευγνώμονας σε χαιρετώ:
πάει - pie , πάει - pie

sikia said...

yes postbabylon you are very correct!

bear μου, βλέπω είσαι ταξιδεμένος!

george μου πονηρούλη!!!

fevis μου, ναι ο ποταπός, δεν το εκτίμησε ποτέ που με είχε δούλα του!

μαλερούκο, οι θερμίδες καίγονται και με κολασμένο σεξ!

αιώνια ερωμένη μου, καλή επιτυχία! είναι εγγυημένη συνταγή!

afro0 μου, ναι δε μεγάλωσε γκουρμέ, η αλήθεια είναι!

stilvi μου πρώτα τρώει την κρεατόπιτα και μετά κάνει κολασμένο σεξ λόγω ση- θρου!

sikia said...

αεροστατικ μου ακούγεται πολύ γιάμι!

τανίλα, τι σκέφτηκε πάλι το (γέρικο) βρώμικο μυαλό σου?

jaiel μου καλή επιτυχία!

ανώνυμε, καλή μου ακούγεται η παραλλαγή!

Κωνσταντίνε μου, έτσι ακριβώς! μπούτι ή στήθος, ιδού η απορία!

δυναμικέ μου, φτιάχνεις, αλλά είναι άλλο το αποτέλεσμα με το ση θρου! Δεν έτυχε, πέτυχε!

patosmepatise περαστικούλια! αχ αφού δεν είπα για τσίπουρο, γιατί δε τήρησες τη συνταγή κατά γράμμα?

200 days 2 six-pack said...

Πολύ βαρύ βρε παιδί μου... http://200days2six-pack.blogspot.com/

ΥΓ Τέλειο φαίνεται όμως!!!