Tuesday, January 23, 2007

Cut & Paste

Πολλές φορές βλέπω τις αντιδράσεις όταν κλείνουν μπλογκ και τις βρίσκω ίσως υπερβολικές, όταν βλέπεις κομεντ όπου θαυμαστής μοιρολογεί "αχ δεν έχασα εγώ μπλογκερ, τον Νουρέγιεφ του γραπτού λόγου έχασα" ή σε μπλογκ με συνολικά τρία ποστ που έκλεισε να γράφουν "αχ και ποιος θα μας κρατάει συντροφιά τώρα τα δύσκολα βράδυα?¨".... Ωστόσο η απόφαση του gelial να κλείσει το μπλογκ του με στεναχώρησε και συμφωνώ με όλους όσους έγραψαν ότι είναι απώλεια για την ελληνική μπλογκόσφαιρα. Ήταν ένα μπλογκ που διάβαζα με μεγάλη χαρά, ήταν ευφυέστατος και απολαυστικός, και στεναχωρήθηκα που έκλεισε. Ο gelial πήρε αυτήν την απόφαση γιατί μια εφημερίδα δημοσίευσε κάποια καταχώρηση χωρίς να τον ρωτήσει. Και η συγκεκριμένη εφημερίδα δημοσίευσε δικό μου κείμενο, και το έμαθα διαβάζοντας κάποιο σχόλιο σε άλλο μπλογκ και μετά ρώτησα και τον billzoukouli (also known with his Indian name σέξυ σβέρκο) και μου είπε και ποιο κείμενο χρησιμοποίησαν. Εντωμεταξύ άπό όλες τις παπαριές που έχω γράψει, διάλεξαν ένα που έλεγα ότι υπάρχει αλληλοσπαραγμός στη μπλογκόσφαιρα και γιαυτό προτείνω να κάνουμε σεξ (έλεος)!!! Αλλά θα μου πεις έχω γράψω και τίποτις πιο σοβαρό να διαλέξουν?

Anyway, επειδή παρακολούθησα πολλές συζητήσεις για τη χρήση κειμένων, ως άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και της πχιότητας, θα τοποθετηθώ! Το ζήτημα έχει την νομική και την ηθική του διάσταση. Για τη νομική (αν είναι παράνομο, αν το άρθρο τάδε λεέι σουξου μουξου) δε γνωρίζω τίποτε, αυτά να μας τα πει ο e-lawyer. Εγώ θα τοποθετηθώ στο ηθικό κομάτι (μη κοιμάσαι καλέ, κάνω τοποθέτηση) όπου και θα συμφωνήσω 100% με την lili ότι επειδή είναι πιο εύκολο να κλέψεις από το Ιντερνετ, δε σημαίνει και ό,τι είναι και σωστό. Το cut and paste δε μπορεί να θεωρηθεί επιτρεπτό σε όλες τις περιπτώσεις επειδή είναι πιο εύκολο από τη χειρόγραφη αντιγραφή. Κάποιοι λένε, μα αν το βάλεις στο Ιντερνετ είναι σα να το χαρίζεις. Το εργαλείο που χρησιμοποιεί κανείς για τη προβολή του έργου του δεν αναιρεί τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ή τα δικαιώματα του δημιουργού.

Κάπου επίσης διάβασα, ότι άδικα στεναχωρήθηκε ο gelial που κάποιοι που δε διάβαζαν το μπλογκ του, το έμαθαν από την εφημερίδα γιατί από τη στιγμή που το βάζεις στο μπλογκ σου ο καθένας μπορεί να φτασει στην σέλίδα σου.
Επ'αυτού θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω μια θεία, τη θεία Μέλπω, η οποία έχει φοβία με την τεχνολογία, δεν έχει κομπιούτερ, κινητό, και το μόνο high-tech πράγμα στη ζωή της είναι το ασανσέρ. Η θεία Μέλπω έχει επίσης εφημεριδομανία, δηλάδή αγοράζει τόνους εφημερίδες και τις διαβάζει μονορούφι, διαφημίσεις, αγγελίες, πολιτικά, αθλητικά, τα πάντα. Και έχει και ανθρωποδιώκτη οπότε δεν έχει παρέες. Αν με ρωτούσες αν αυτά που γράφω στο μπλογκ μου θα τα διάβαζε ποτέ η θεία Μέλπω, θα στο απέκλεια με βεβαιότητα. Αν πάλι πάρεις τα κείμενα και τα βάλεις σε εφημερίδα, θα τα αποστηθίσει.

By the way, αν κάποιος άχρηστος έχει πάρει αυτό το κείμενο, θεία Μέλπω και τώρα το διαβάζεις, και αν, λέω αν, προβληματίζεσαι σε ποιο ανήψι σου να γράψεις το κτήμα στο Ζούμπερι, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι στη γιορτή σου απ'όλα τα ανήψια σου εγώ μόνο σου έκανα δώρο (το lip gloss Μάγια η Μέλισα και ήταν προφανές ότι δυσανασχέτησες, αλλά η σκέψη μετράει)....

8 comments:

Anonymous said...

Sikia μου τα νεύρα μου τσατάλια απο την ώρα που το έμαθα (λατρευτέ billzouk ψμας φέρνεις πάντα πρώτος τις ειδήσεις).
Κι αν γράφεις για το πως κεράτωσες τον άντρα σου με τον αδερφό του πουχου και το δημοσιεύσουν και το διαβάσει η πεθερά σου και με τη μια βγεί στα παράθυρα και σε κάνει ρεντικολο και χάσεις άντρα, αδερφό και υπόληψη απο που θα πας να ζητήσεις τα ρέστα??????

billzouk said...

Ε, οχι! Διαφωνω! Δεν ηταν σοβαρη τοποθετηση η αναλυση του "Παρακαλω πολυ!";;;
Επισης δεν εχουν γουστο & χιουμορ! Εγω αν ημουν εφημεριδα θα εκανα κοπυ ολα τα thanksgiving & την φωτο του justin με το μαγιω!!!

vatraxokoritso said...

λυπαμαι που δεν βρηκα την πουτσα με το καρπουζι εκπληκτικη φωτο!!!

Alex A. said...

Τελικά υπάρχει θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα μπλογκ; Μπορεί κάποιος με νομικές γνώσεις να μας διαφωτίσει; Αλήθεια, γιατί να γεμίζουν κάποιες εφημερίδες τζάμπα τις σελίδες τους; Μήπως γιατί κάτι το ίντερνετ, κάτι τα μπλογκ, κάτι ο κόσμος που τις βαρέθηκε - έτσι κι αλλιώς πάνε για φούντο;

Lili said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Lili said...

εμενα με καιει να μπορουν οι ανθρωποι να εκφραζονται ελευθερα,η πουστια (μην εξηγω τωρα για ποια πουστια μιλαω :P)στον ανθρωπο εχει για φωλια την καταπιεση και την προσποιηση.
To net, με τις προδιαγρφες του, χαριζε μια διεξοδο, ειτε δημιουργικη, ειτε χεσιμο, -αναλογα με το τι ειχε μεσα του ο καθενας- και μπορουσε να γινει ενα θαυμασιο εργαλειο αυτογνωσιας/επικοινωνιας/δημιουργικοτητας.


και τωρα "πνιγεται".
Η ελλειψη ελευθερια εκφρασης του παραπονου σου, της σκεψης σου, ειναι ελλειψη της μοναδικης ελευθεριας που ουσιαστικα εχουμε περα απο αυτην του να κανουμε επιλογες.
Ειδικα σε μια χωρα οπως τουτη οπου ολοι παρεξηγουνται, ολοι εχουν αποψη για σενα/την ζωη σου/τις επιλογες σου, και οι σχεσεις δεν εχουν ουσιαστικη βαση και ουσια.Η η απωλεια ειναι μεγαλη , αλλα η επιλογη not to fight by staying δεν ξερω αν ειναι η καλυτερη.



Νομικα, νομιζω δεν εχουν κανενα δικαιωμα.
Τα πνευματικα δικαιωματα ειναι του δημιουργου, το αναγνωριζει ακομα και ο μπλογκερ.
Απο κει και επειτα δεν ξερω να πω περισσοτερα.




Βρε συκο μου γλυκο
σε ολα τα ποστ μιλας για σεξ
πως νομιζεις σε ξεχωρισα πριν τοσο καιρο?
(κλεισαμε χρονο η ακομα?):P

amvro said...

filakia!!

sikia said...

πέστα μαράκι μου, πέστα!!!

billzoukouli μου, έχεις ένα δίκιο, αυτό το μπλογκ τελικά είναι της πχιότητας και της διανόησης.

ax vatraxokoritso μου, κρίμα και θα ήταν ενδιαφέρουσες αυτές οι φωτογραφίες (από εικαστικής άποψης πάντα)

alex_a μου, αυτό αναρωτιέμαι και εγώ...

lili μου τα λες πολύ σωστά και συμφωνώ απόλυτα. Τα 2 χρόνια κλείνουμε σε ένα μήνα... :-)

σέξυ αμβροσιούλη μου φιλάκια πολλά!